Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Måtte søke nytt byggeløyve

- De underjordiske må også gi byggeløyve, forteller prosjektleder for den nye grunnskolen, Nils Eirik Toft (WSP), i det han kommer ut av lavvoen onsdag morgen. Sammen med representanter for entreprenør Peab Bjørn Bygg har han og kollega Jostein Danielsen sovet en natt i lavvo på skoletomten.

Arrangør Sokki Adventures stilte med lavvo, mat og kulturelle innslag til overnattingen på skoletomten.  

 - Vi har fått flere oppfordringer fra kommunalt ansatte og innbyggere i Kautokeino om å overnatte på tomten. Dette følger en samisk tradisjon om å be underjordiske ånder om lov før man setter opp sin lavvo eller bygger hus. Vi ønsker å vise respekt for samiske tradisjoner, og samtidig bruke anledningen til å lære mer om samisk kultur og historie, forteller Toft.

Det var ordfører Hans Isak Olsen som tirsdag kveld tente i bålet og invitere gjestene inn i lavvoen som var reist på det stedet hovedinngangen til den nye skolen skal komme. I lavvoen disket Aslak Sokki fra Sokki Adventures opp med biđos og personlige fortellinger fra livet som reindriftssame. Sokki pleier selv alltid å be de underjordiske om lov før han setter opp lavvoen, og er glad for at man spør også før man starter byggearbeidene på den nye skolen. Sokki og Olsen nyanserer samtidig bildet, og forteller at det nok vil være ulike meninger i Kautokeino om å be om lov til å bygge på denne måten.

- Ikke alle har det samme sterke forholdet til tradisjonen, og noen vil kanskje mene at det er unødvendig når det allerede har stått skole her i 60 år.

  Ordfører Hans Isak Olsen tenner bålet. 

- At det er ulike meninger om dette, ja det er vi ydmyke overfor, sier Toft.

- Nå er vi uansett glade for å ha sovet godt og er svært motiverte for å starte byggearbeidene og gi barna i Kautokeino den nye skolen som de fortjener.

Stemningen var god i lavvoen tirsdag kveld. Her representanter fra byggeorganisasjon, Kautokeino kommune og arrangør.