Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fordeler med å flytte til Kautokeino

Kautokeino er det sterkeste og det eneste helhetlige samiske samfunnet som finnes, fordi samisk språk og kultur farger alle deler av samfunnet bare her.

I Kautokeino kan du snakke samisk over alt: I butikken, i fritidsaktiviteter, når du tar kontakt med kommunen, den videregående skolen eller høgskolen, som finnes her. Det er fordi 95% av innbyggerne i Kautokeino er samisktalende. Om du flytter til Kautokeino, så vil barna dine lære samisk, nærmest om du vil eller ikke.

Men fordi Kautokeino er i et grenseområde og fordi Sápmi består av deler av mange land, så kan befolkningen mange andre språk også: I Kautokeino hører du både finsk, norsk, russisk, svensk, engelsk og mange andre språk.

Kautokeino er også det området, der den samiske kulturen står sterkest. I Kautokeino er den samiske kulturen ikke først og fremst på utstilling for turister, men turister er mer enn velkommen til å oppleve og delta i ekte samisk kultur, sammen med oss.

I Kautokeino arrangeres fremdeles bryllup med opp til 2.000 gjester. Konfirmasjonsselskapene, som arrangeres her, er like store som norske bryllup og det er også her den største og eldste samiske festivalen arrangeres i påska. I Kautokeino har folk fremdeles samiske navn, slekt er viktig og folk vet om sine forfedre flere hundre år tilbake i tid. Finstasen i Kautokeino består av tradisjonelle samiske kofter, pesker, luer og votter kvinnene i Kautokeino selv lager. Når befolkningen pynter seg, så har alle på seg klær, som ser nesten like ut, bortsett fra at i Kautokeino er kofta et moteplagg, som endrer seg med tid, tekstiler som er tilgjengelig og motene ute i verden.

I tillegg til det her den samiske reindrifta står sterkest. På vinteren beiter 79.000 rein i Kautokeino og halvparten av landets reineiere hører til her.

Kautokeino er den største kommunen i landet og vi har 10.000 fiskevann, enorme mengder bær (slik som multer, blåbær og tyttebær), mest ryper i landet, elg, mygg, midnattsol, tørre somre, bitende kalde vintre og nordlys. Nordlyset kan sees ekstra godt her når det er kaldt og mørkt, og få kunstige lys.

De vanligste lydene i Kautokeino er snøen som knaker under beina i kulda, hundeglam, en enkel snøscooter på elveisen og vinden som suser rundt husveggene, eller myggen, fuglene og stillheten om sommeren.

Ellers er den samiske sangformen, joik, mer levende her, enn noe annet sted. Og den hører du, når reineierne kjører til reinflokkene sine om morgenen eller når de fastboende samene drar ut for å sette garn eller på andejakt på elva.

De vanligste luktene i Kautokeino er ren luft, kulda som biter i neseborene og naturens vekster, som omkranser hus, veier og stier.

I Kautokeino kan du feste blikket langt borte, fordi du ser milevis i alle retninger.

Både politikk og administrasjon i Kautokeino ledes etter samisk verdensoppfatning og rettsoppfatning. Det betyr at vi er hjertet av Sápmi. Kautokeino er på mange måter en foregangskommune i samiske saker og vår visjon er å være "veiviseren i Sápmi".  

Samisk kommune nr. 1

Kautokeino er den største samiske kommunen og vi har flest innmeldte i Sametingets valgmanntall i hele landet. Kautokeino er også en del av Sametingets språkforvaltningsområde. Sametinget har utviklingsmidler til ulike formål, her inne er det mer informasjon om det.

Det er flere økonomiske fordeler ved å bo og arbeide i landets nordligste områder. Det er blant annet skattemessige fordeler ved å bo eller ha en virksomhet her.