Nærkontakter

Har du tenkt på hvem dine nærkontakter er?

Illustrasjonsbilde - Klikk for stort bilde

Hva bør du gjøre hvis du eller din nærkontakt har fått påvist covid-19?

I denne situasjonen med pandemi er det viktig å tenke på hvordan du skal klare å spore opp tilbake de siste ukene for hvor du har vært og hvem du har vært i nærkontakt med.

Om det skjer at du blir smittet av korona og får beskrevet covid-19 sykdom av lege, så skal du kunne fortelle hvem du har vært i nærkontakt med og omtrent når det var. Det er den eneste måten å forsøke å finne ut hvor og når du er blitt smittet, og på denne måten bryte smittekjeden. Det er også den eneste måten å finne ut på om du videre har smittet andre, før du selv visste at du var smittet.

Derfor er det nyttig at du allerede nå, selv om du ikke er syk, noterer hver dag hvor du har vært og hvem du har vært i nærkontakt med. Den dagen du må legge en navneliste, da har du den klar.

Når en person har fått bekreftet koronavirusinfeksjon, da skal alle nærkontakter i karantene og det bør tas test av dem. Om du er nærkontakt, tar smittesporingsteamet kontakt med deg og forteller deg hvordan du skal håndtere det.

  

Definisjon på nærkontakt:

Nærkontakter

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

  • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter,
    eller
  • direkte fysisk kontakt,
    eller
  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

 

https://www.helsenorge.no/koronavirus/testing-og-symptomer/